Vím, co jím.
60 až 70% imunitního systému se ukrývá v našich střevech. Střevo je vystlané sliznicemi a nachází se v něm milióny baktérií. Část z těchto baktérií (dobré bakterie) se starají o naše zdraví a ta druhá část – „zlá", je zodpovědná za vznik nemocí. Blahodárně působící bakterie se nazývají probiotika, které však ke své optimální funkci potřebují výživu - probiotika.
Probiotické potraviny by proto měli být součástí našeho každodenního jídelníčku. Jak jistě víte, probiotické kultury jsou obsaženy v kyselo mléčných výrobcích /acidofilní mléko, kefír, jogurt/. Jejich příznivé působení podporují probiotika, jako například inulin, který je přirozenou složkou topinamburu. Tato rozpustná dietní vláknina nejenže ochrání střeva před zánětlivými a nádorovými nemocemi, ale v tlustém střevě přispívá taktéž k pomnožení přátelských bakterií, čím se zvyšuje přirozená obranyschopnost organizmu, která úzce souvisí právě s příznivým mikrobiálním osídlením střev.
Mimořádně přínosné je přidávat topinambur do jogurtů, kyselé smetany, do acidofilního mléka, protože touto kombinací dostaneme ideální symbiotikum: potravinu obsahující probiotické bakterie a probiotikum – potravu pro probiotika.
Jak na to?
Upečte svojí rodince výborný hrnkový koláč, jen tak ke kávičce?
Budete potřebovat:
1,5 hrnek kamutová mouka
1 hrnek celozrnné špaldové mouky /v případě, že nemáte kamutovou mouku, můžete jí plně nahradit špaldovou/
2 menší jablka
3 pl topinamburové mouky
1/2 hrnku třtinového cukru
1 bezfosfátový prášek do pečiva
1/4 čl lékořice /anebo skořice/
1/4 čl pravé vanilky
3 vejce
cca 80g roztopeného másla
Kousky kvalitní horké čokolády
500g acidofilního mléka
K přípravě hrnkového koláče nejdříve v misce zamíchejte všechny mouky s ostatními suchými surovinami. V druhé misce zamíchejte všechny mokré suroviny a důkladně smíchejte metličkou obsah obou misek. Jablka očistit a nastrouhat, jemně vmíchejte do těsta spolu s čokoládovými kousky. Do formy dejte papír na pečení, nalijeme těsto a pečeme na 170 °C přibližně 45 minut.