Plody rakytníku jsou bohatým zdrojem beta-karotenu a flavonoidů. Výzkumy potvrzují, že účinné látky obsažené v rakytníku posilují stěny cév a zabraňují oxidaci cholesterolu. Jeho plody obsahují:
- nenasycené mastné kyseliny;
- pektiny;
- vitamíny A, C, E, F a skupinu B (B1, B2, B6);
- minerály.
Sirup z rakytníku obsahuje přírodní koncentrát biologicky aktivních látek s vodou a vitamíny rozpustnými v tucích. Rakytníková šťáva je také bohatá na kyselinu askorbovou. Díky svému bohatému chemickému složení má rakytník je zásobárna látek potřebných pro tělo, včetně vitaminu A, kyseliny askorbové, manganu, draslíku, pektinů a tříslovin. Proto je sirup z rakytníku nepostradatelný pro prevenci a léčbu nachlazení, hypertenze a atonie střev.
Kromě toho se tento nápoj doporučuje zahrnout do stravy lidem trpícím dnou, revmatismem nebo usazeninami solí v kloubech.
Rakytníkový sirup obsahuje pektiny a alkaloidy, nezbytné pro plnohodnotný vývoj dítěte.
Širokou škálu léčivých vlastností: používá se k léčbě dny, revmatismu, kurděje, nádorů, chorob zažívacího traktu, metabolických poruch, hypovitaminózy a některých kožních onemocnění.