Navařte si zdraví!
Topinambur anebo slunečnice hlíznatá, jeruzalémský artyčok, či židovský brambor se objevuje na jídelním lístku napříč Evropou vskutku ve všelijakých podobách. Ochutnat ho můžete například v lahodném topinamburovém pyré, či v nadýchané pěně, v čerstvém salátu, chutné polévce, a taktéž v křupavých placičkách anebo v měkkých maffinech.
Topinambur je zkrátka všestranný, chuťově variabilní a v kuchyni se s ním dá doslova čarovat. Navíc, topinambur je pro svoje blahodárné účinky na lidský organismus považovaný za rostlinu 21. století. Tato moudrá rostlina totiž obsahuje množství zdraví prospěšných látek, a stává se tak neodmyslitelným společníkem při vaší cestě za zdravím.
Víme, že zdraví je nejdůležitější, nedá se koupit, ale potraviny, které ho nakopnou a podpoří, ano. Jen je potřeba vědět správně vybírat. S důrazem na kvalitu!
Topinambury pro vás pěstujeme pod Tatrami v biokvalitě, aby jste si na nich mohli bez obav pochutnávat vy i vaši nejdražší.
Věříme, že topinambur dokáže při pravidelné konzumaci zatočit s mnohými zdravotními problémy a vrátit tělu ztracenou rovnováhu. Topinambury jsou známy jako dietetická surovina pro vysoký obsah inulinu – rozpustné dietní vlákniny. Inulin působí jako probiotikum a podporuje správnou funkci trávícího traktu. Topinambur je tedy přírodní probiotikum – potravou pro užitečné mikroorganizmy udržující střeva v kondici.
Proč je inulin důležitý?
Inulin je dietní vlákninou- fruktooligosacharidem ve vysoké koncentraci. Inulin je ve střevě fermentovaný bifidobakteriemi přičemž vznikají, látky- bakteriociny, které zabraňují množení listerií, inhibují účinek různých patogenů. Při fermentaci fruktooligosacharidů se tvoří mastné kyseliny s krátkým řetězcem a díky příjmu probiotik se zvyšuje resorpce vápníku působením vznikajících organických kyselin. Inulin přidávaný do jídel a výrobků anebo konzumovaný jako celá hlíza, zlepšuje toleranci glukózy různými způsoby, vykazuje částečné aditivní a komplementární účinky reverzní rezistenci na inzulín a zvýšenou funkci ß-buněk. Kromě toho, že působí na rovnováhu prospěšných komenzalních bakterii v trávicím traktu, co je důležité pro každého jedince, je teda obzvlášť důležitý i pro diabetiky.
Mimořádně vhodné je topinambur přidávat do jogurtů, kysané smetany, acidofilního mléka, protože touto kombinací dostaneme ideální symbiotikum: potravinu obsahující probiotické bakterie a prebiotikum – potravu pro probiotika. Pokud tedy chcete předcházet různým nemocem a podpořit imunitu, která úzce souvisí s příznivým mikrobiálním osídlením střeva, dopřejte dětičkám topinambur už od dětství, bude to pro ně užitečný návyk.
P.S.: Topinambur je vhodný přidávat dětem do stravy už od prvních příkrmů.
Zdroj: Terapie jídlem - Silvia Horecká
Navařte si zdravě!
Jak na to?
Připravili jsme pro vás širokou škálu poctivých výrobků, které obsahují to nejlepší z topinamburu! Při výrobě používáme mimořádně šetrné procesy tak, aby finální produkty obsahovali co největší množství biologicky cenných látek.
Naší nabídku jedinečných bio potravin z topinamburu si můžete prohlédnout v našem E-shopu