Navařte si zdraví! 

Květy topinamburu foto

Navařte si zdraví! 

Topinambur  anebo slunečnice hlíznatá, jeruzalémský artyčok, či židovský brambor se objevuje na jídelním lístku napříč Evropou vskutku ve všelijakých podobách. Ochutnat ho můžete například v lahodném topinamburovém pyré, či v nadýchané pěně, v čerstvém salátu, chutné polévce, a taktéž v křupavých placičkách anebo v měkkých maffinech.

Topinambur je zkrátka všestranný, chuťově variabilní a v kuchyni se s ním dá doslova čarovat. Navíc, topinambur je pro svoje blahodárné účinky na lidský organismus považovaný za rostlinu 21. století. Tato moudrá rostlina totiž obsahuje množství zdraví prospěšných látek, a stává se tak neodmyslitelným společníkem při vaší cestě za zdravím.

Víme, že zdraví je nejdůležitější, nedá se koupit, ale potraviny, které ho nakopnou a podpoří, ano. Jen je potřeba vědět správně vybírat. S důrazem na kvalitu!

Topinambury pro vás pěstujeme pod Tatrami v biokvalitě, aby jste si na nich mohli bez obav pochutnávat vy i vaši nejdražší.

Věříme, že topinambur dokáže při pravidelné konzumaci  zatočit s mnohými zdravotními problémy a vrátit tělu ztracenou rovnováhu. Topinambury jsou známy jako dietetická surovina pro vysoký obsah inulinu – rozpustné  dietní vlákniny. Inulin působí jako probiotikum a podporuje správnou funkci trávícího traktu. Topinambur je tedy přírodní probiotikum – potravou pro užitečné mikroorganizmy udržující střeva v kondici.

topinambur rostlina

Proč je inulin důležitý?

Inulin je dietní vlákninou- fruktooligosacharidem ve vysoké koncentraci. Inulin je ve střevě fermentovaný bifidobakteriemi přičemž vznikají, látky- bakteriociny, které zabraňují množení listerií, inhibují účinek různých patogenů. Při fermentaci fruktooligosacharidů se tvoří mastné kyseliny s krátkým řetězcem a díky příjmu probiotik se zvyšuje resorpce vápníku působením vznikajících organických kyselin. Inulin přidávaný do jídel a výrobků anebo konzumovaný jako celá hlíza, zlepšuje toleranci glukózy různými způsoby, vykazuje částečné aditivní a komplementární účinky reverzní rezistenci na inzulín a zvýšenou funkci ß-buněk. Kromě toho, že působí na rovnováhu prospěšných komenzalních bakterii v trávicím traktu, co je důležité pro každého jedince, je teda obzvlášť důležitý i pro diabetiky.

Mimořádně vhodné je topinambur přidávat do jogurtů, kysané smetany, acidofilního mléka, protože touto kombinací dostaneme ideální symbiotikum: potravinu obsahující probiotické bakterie a prebiotikum – potravu pro probiotika. Pokud tedy chcete předcházet různým nemocem a podpořit imunitu, která úzce souvisí s příznivým mikrobiálním osídlením střeva, dopřejte dětičkám topinambur už od dětství, bude to pro ně užitečný návyk.

P.S.: Topinambur je vhodný přidávat dětem do stravy už od prvních příkrmů ????

Zdroj: Terapie jídlem - Silvia Horecká

hlízy topinamburu

Navařte si zdravě!

Jak na to?

Připravili jsme pro vás širokou škálu poctivých výrobků, které obsahují to nejlepší z topinamburu! Při výrobě používáme mimořádně šetrné procesy tak, aby finální produkty obsahovali co největší množství biologicky cenných látek.

Naší nabídku jedinečných bio potravin z topinamburu si můžete prohlédnout v našem E-shopu

 

topinambur koupit