Topinambur jako součást diety pro diabetiky

Topinambur je přirozený zdroj vitamínů (B1, B2, H, C a D), minerálních látek a bílkovin. Hlízy topinamburu obsahují kromě množství stopových prvků (železa, fosforu, vápníku, manganu, hořčíku a zinku) vzácný inulin /polysacharid/, který se v organismu štěpí na jednoduchý cukr – fruktózu.

Topinambur díky inulinu a pektinu pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v organismu, reguluje krevní tlak, chrání játra a ledviny. Ze stejných důvodů pomáhá organismu zbavit se různých jedů, a také rakovinotvorných těžkých kovů a toxinů organického původu. Pomáhá též zvyšovat odolnost organismu při infekcích.

 

Proč by měl být topinambur denní součástí jídelníčku lidí trpících diabetem?

Inulin je přírodní polysacharid, který se skládá z 97% fruktózy a 3% glukózy. Má všestranné účinky při léčbě, ale hlavně v prevenci civilizačních onemocnění (srdečně-cévní onemocnění, obezita, cukrovka, rakovina tlustého střeva). Pro lidský organismus je velmi významný, protože vytváří zdroj živin a optimální podmínky pro bifidobakterie (v tlustém střevě se chová jako probiotikum) a chrání ho tak před zápalovými a nádorovými nemocemi.  

Inulin zvyšuje množství bifidum a laktobakterií, proto se užitečné živiny mohou ve větším množství a snadněji vstřebávat z různých částí trávícího systému. Jinými slovy, inulin podporuje syntézu vitamínů a vstřebávání minerálních látek, například vápníku. Posiluje imunitní systém a snižuje glykemický index potravin. Inulin má očistný účinek na trávící trakt – ve střevě se chová jako „uklízečka“ – vyčistí vnitřní stěnu střeva, váže nepotřebné a škodlivé látky jako jsou těžké kovy, cholesterol, nasycené mastné kyseliny, jedovaté chemické sloučeniny a odvádí je z těla. Váže na sebe tekutiny a usnadňuje vyprazdňování. Za běžných podmínek se v trávicím traktu nerozkládá na glukózu a fruktózu (respektive, při hydrolýze vzniká především fruktóza), což znamená, že následně ani nezvyšuje hladinu krevního cukru, z čeho profitují především diabetici 2. typu. Jinými slovy: zlepšuje toleranci glukózy a inzulínovou odpověď. Inulin je pro člověka nestravitelný, stává se tak plnohodnotnou vlákninou. Doporučená dávka na jeden den je 10 až 30 g čistého inulinu, což je srovnatelné se třemi až čtyřmi hlízami topinamburu střední velikosti (60 g) na den. 

Topinambur by měl být pro svoje blahodárné účinky na lidský organismus nezastupitelnou součastí diety diabetika. Topinambur je lidově známý jako brambor, avšak glykemický index „obyčejných“ brambor je v porovnání s topinambury velmi vysoký. Připomeňme si jen, že glykemický index (GI) je systém na vyhodnocení množství sacharidů v potravě. Je to číslo, vyjadřující postavení potraviny na škále od 0 do 100, v závislosti od toho, jak rychle se cukr z potraviny vstřebává, a jak ovlivňuje hladinu krevního cukru. GI brambor se pohybuje ve středních či dokonce vyšších úrovních: vařené brambory mají GI okolo 60, bramborová kaše má hodnotu 83 a pečené brambory až 93. V porovnání topinambur s jen s 10 na škále GI jednoznačně vítězí! Je to tak kvůli vzpomínanému vysokému obsahu fruktózy, která se nevstřebává a nezvyšuje tak hladinu glukózy. Topinambur je možné využít v kuchyni jako brambory – vařit, dusit se zeleninou, zapéct anebo si z nich udělat placky, saláty, přílohy. I takovýmto způsobem se dá snížit GI škrobových jídel a přispět tak ke svému zdraví aktivním přístupem v prevenci civilizačních nemocí. 

90488699_152376519323631_2945847790887940314_n

 

Proč jsme si topinambur oblíbili?

Inulin má mnoho užitečných vlastností. Mezi nejdůležitější vlastnosti inulinu patří, že má vynikající účinky na fungovaní trávícího traktu. Topinambur je navíc považován za „vitamínovou bombu“, protože obsahuje vitamíny skupiny B s největším zastoupením niacinu,  kyselinu L-askorbovou, známou též jako vitamín C, dále je to β-karoten, který je provitamínem vitamínu A, a v neposlední řadě obsahuje i vitamín H  jinak nazývaný biotin. Známy je též intenzivním příjmem křemíku, v sušině má 8% podíl. Křemík je nevyhnutelný při mnohých chemických reakcích, tvorbě kostí, kolagenových vláken a je také nápomocný při kumulaci jiných prvků. Obsahuje také železo, vápník, hořčík, draslík a fosfor, které jsou nepostradatelné pro správnou činnost srdce (draslík), pro zdraví růst, vývoj a funkci kostních tkanin (fosfor, hořčík, vápník). V stopových množstvích jsou v hlízách obsaženy i zinek, měď, bor, které jsou důležité pro látkovou výměnu či zdravý růst vlasů a nehtů.

V Sunroot vyrábíme všechny produkty tak, aby byli nejen chutné, ale i zdravé a lehce stravitelné. Při výrobcích vhodných pro diabetiky si však dáváme záležet ještě víc. V přehledném výběru je najdete v našem E-shopu.

ptrk2896_optimized (1)